diumenge, 27 de juliol del 2008

iCAD

Com sabeu, fa uns anys AutoDesk va fer una campanya de denúncies als estudis d'arquitectura que utilitzaven el programa Autocad de manera irregular.
Deixarem aquí de banda la política que ha seguit AutoDesk respecte al tema de les llicències i com s'ha convertit en l'estàndard "de facto" dels programes de CAD. Com va dir un responsable de la cooperativa Jordi Capell: de la mateixa manera que podria desaparèixer Anglaterra i no desapareixeria l'anglès, ara podria desaparèixer l'AutoCad i no per això desapareixerien els *.dwg.

Tornem al tema: com a resposta a diverses denúncies a col·legiats per la utilització fraudulenta de l'AutoCad, des del COAC es va prendre la decisió de desenvolupar un programa alternatiu i a més baix preu, que permetés a qualsevol col·legiat poder treballar sense necessitat d'una inversió milionària en software. Amb aquest fi es va adaptar el motor de l'intellicad, donant lloc a l'iCAD, un programa força compatible i força similar a un AutoCad utilitzat en 2D.
Les primeres versions de l'iCAD eren poc operatives, motiu pel que a la pràctica es convertia en un justificant de cara enfora, similar al truc que utilitzen alguns despatxos de comprar un AutoCad LT i treballar amb un AutoCad complert, i havia quedat una mica arraconat com a projecte dins el COAC però sembla que l'últim any ha revifat l'interès i van apareixent versions noves i més operatives del programa.

Tot i que veiem que la intenció és bona, mai hem entès que el COAC es dediqui a desenvolupar programes de CAD quan els programes propis encara poden millorar tant, però ja que la decisió està presa i va endavant intentarem un cop més fer sentir les nostres reivindicacions.

"Naturalment" l'iCAD és per a windows i només per a windows, i les aplicacions que s'hi afegeixen es fan amb eines adiccionals com MS-office. Per tant ens trobem amb la política habitual del COAC respecte a tot el que no sigui windows: ignorar-ho.

La nostra pregunta és, si es vol oferir un programa que surti barat a l'usuari, perquè se l'obliga a pagar llicència de Ms-windows i Ms-office com a preu afegit a la llicència de l'iCAD?

Si el programa es desenvolupa i paga amb els diners de tots els col·legiats, perquè no podem tenir accés al codi font per millorar-lo? i ja que l'iCAD es base en intellicad i potser no és factible publicar-ne el codi, perquè almenys els afegits que hi fa el COAC no es fan sota llicència GNU? no seria més ràpid i eficaç aprofitar la força de 10.000 col·legiats per col·laborar conjuntament en la millora del programa i aportar idees que el fessin avançar?

Per part nostra estem fent esforços per fer córrer l'iCAD sobre linux, amb la esperança que si ho aconseguim el COAC podrà oferir el programa en igualtat de condicions per a Ms-windows i linux. Si algú ens vol donar un cop de mà serà molt benvingut.