dimecres, 23 de juliol del 2008

VISAT WEB

El mes d'abril us dèiem que estava en proves la web de visat, una eina per poder gestionar telemàticament tota la burocràcia amb el COAC i que pretén substituir el programa DocsVis@t.
El fet que fos tot a través de web prometia, ja que permetria accedir-hi des de qualsevol plataforma, qualsevol navegador i fins i tot des de dispositius diferents a l'ordinador de sobre taula com cal amb el DocsVis@t (estic pensant en un portàtil des de casa, un iphone des de l'obra o qualsevol altre dispositiu amb internet).
Des del COAC se'ns havia dit que aquest nou sistema ens permetria oblidar-nos de l'obligació de disposar d'un ordinador amb MS-windows + MS-office per poder generar els impresos (us haureu adonat que la versió del 2008 ha eliminat la possibilitat de generar els impresos directament en *.pdf, s'ha de disposar tant si com no del programa MS-word!).

Ara bé quan vam començar a fer les proves amb la web vam veure que la programació de la web està feta sense complir en absolut els estàndards de la W3C i només és operativa amb l'internet explorer de MS. Per tant ens trobem que una eina que prometia és, una vegada més, només per alguns dels col·legiats.

Amb ganes de col·laborar i per aportar criteris per solucionar-ho, van encarregar un informe avaluant el compliment dels estàndards, l'accessibilitat i la usabilitat de la web, criteris bàsics que ha de conèixer tota persona que es dediqui a programar i que la web en qüestió incomplia sistemàticament.

Ens consta que l'informe ha generat força interès entre els responsables de la informàtica del COAC i que pot servir per definir les condicions a complir quan es contractin serveis externs, esperem que sigui útil però de moment no hem vist ni un pas de cara a solucionar-ho.

Entenem que en aquest cas les nostres reivindicacions no plantegen només els problemes de maqueros i linuxaires, també resoldrien els de tots aquells que no naveguin amb IE, ja sigui habitualment o bé circumstancialment (dispositius mòbils, ordinadors aliens...) a part que la usabilitat i l'accessibilitat web beneficia a tots els usuaris.

Només demanem que es faci la feina ben feta: programar una web correctament.
Com pot ser que professionals que en una obra no acceptarien unes rajoles tortes anunciin a bombo platerets la presentació d'una web que no passa el més mínim control de qualitat?